Időskori potencia

A férfiak szexuális aktivitása 60 év felett

Hol van az a szabály, ahol meg van megírva, a férfi csak fiatalon lehet férfi és csak fiatalon élvezheti a szexuális örömöket? Az időskori szexuális vágyat, ugyan úgy, mint fiatalkorban, befolyásolhatja a hangulat, az önbizalom, a partnerkapcsolattól, és befolyásolhatja az életvitelünk is. Idős korra nagyrészt a tartós kapcsolaton belüli szexuális élet az elfogadott. A 60 éven felüliek szexuális hozzáállásának, vágyaik csökkenésének a leggyakoribb oka, hogy nem találnak megfelelő partnert. Az intimitás idősebb korban kevésbé elfogadott. Ilyenkor úgy érzik, hogy ha már nyugdíjas valaki, az rögtön azt jelenti, hogy az intim együttlétektől is el kell válniuk. A libidó gyakoriságának elmaradása az öregedés velejárója, de megeshet ez fiatalabb korban is, ezt potenciazavarnak hívják, és ezt a tünetet a hormonális változás, lelki problémák, esetleg betegség válthatja ki.

A prosztata megbetegedései, idült vagy akut gyulladása is előidézheti a merevedés zavarának tüneteit. Az erekció egy igen összetett folyamat, melyet számtalan külső és belső hatás befolyásolhat, ilyen például a látás, a tapintás, szaglás melyek szexuális ingerületet hozhatnak létre. Az ingerek az agyi és gerincvelői idegein a paraszimpatikus rostokon át jut el a hímvesszőig. Az ingerek hatására az endothel sejtekbe nitrogén-monoxid gáz keletkezik, ami beáramlik a barlangos testekbe ahol átalakul egy olyan anyaggá, ami nélkül a simaizmok nem lazulnak el. A simaizmok  izomsejtjeinek ellazulása által az érfal elernyed, az ér kitágul, és még több vér tud áthaladni. A barlangos testek ereinek anatómiai felépítése miatt a nagyobb öblök vérellátottak lesznek, az elvezető vénás rendszert elnyomva a merevedés beáll. Ehhez a folyamathoz mindenképpen szükség van a megfelelő szexuális ingerekre, de az egészséges erek, idegpályák is, hogy ezáltal biztosítva legyen az út az agytól a merevedésig. Bármelyik része nem működik az egésznek, a potenciazavar kialakul.

Az idő előrehaladtával a férfi szervezetében is nagyfokú változások mennek végbe, melyeknek nem mindig vannak előre látható hatásai, és nemcsak a látható jelek árulkodnak erről a változásról, de belsőnk is károsodhat, melynek jele lehet a merevedési zavar is. Akkor beszélünk a potenciazavar tünetéről, ha az együttléthez az erekció mértéke igen kicsi, nem tart elég hosszú ideig, vagy ha egyáltalán nem áll be. Ennek lehetnek szervi és lelki eredetű okai. Idős korban leggyakrabban szervi eltérések okozhatják a tüneteket, de természetesen a lelki okokat sem lehet teljes mértékben kizárni. Leggyakrabban előforduló betegségek, melyek az időskori potenciazavar okozói lehetnek a szív-és érrendszeri, hormonális, a cukorbetegség, magas vérnyomás, magas vérzsír-szint, valamint a prosztata igen gyakori megbetegedései, elhízás, de kiváltó oka lehet a dohányzás, mely igencsak érkárosító hatású. E kor táján jelentkezik a férfi klimax is, melynek tünetei lehetnek az intenzív verejtékezést követően a hirtelen jelentkező hidegrázás, depresszió, ingerültség, és természetesen a hormonháztartás megváltozása is, mely befolyásoló tényező a szexuális intenzitásnak. Ebben az időszakban előforduló tünet az ondótávozás zavara is, de a fájdalmas ejakuláció is. A férfihormon csökkenésének az oka miatt a férfiak érzelmi egyensúlya megváltozik, ennek következtében a viselkedésük is változik. Ilyenkor előfordulhatnak alvászavarok a memória gyengülése is. Ha nem megfelelő a pihenés, ha nem zavartalan az alvás, bizony a tüneteket felerősíti, nagyobb mértékben és rövidebb időn belül fordul elő fáradékonyság, a fizikai állapot leromlik. A tünetek szinte semmiben nem különböznek a női klimaxtól. A modern orvosi kutatások eredményeképpen igen sokat fejlődött már a tudomány ezen a területen is. Ma már a merevedési folyamatot több módon lehet elősegíteni, befolyásolni, idejét meghosszabbítani különböző eszközökkel, orvosi beavatkozásokkal. A potenciazavar okának megállapítására ma már olyan vizsgálatok állnak rendelkezésre, melyek szinte teljes mértékben megtalálják az okot a tünet kialakulásának, és ezáltal kezelhetővé válik. Az elvégzett vizsgálatok kimutatják, hogy az ok, mely a potenciazavart okozza teljesen gyógyítható, vagy gyógyszerek szedésével karbantartható. A korosodás – korábbi véleményekkel szemben – nem kell, hogy feltétlenül megváltoztassa a szexuális életet, szokásokat. Az időskori merevedési probléma felbukkanása ellen a rendszeres szexuális élet kihatással van.

Prosztata megbetegedése

A prosztata a pubertás alatt kezdi el növekedését, majd a felnőtté válástól szinte az öregedés bekövetkeztéig nem változik. Ennek a változásnak a jelei lehetnek szöveti eltérések, például a herezacskó megereszkedik, mert az izmok elkezdenek sorvadni, elvesztik eddigi rugalmasságukat. Gyulladás is előidézheti, melynek oka lehet baktérium okozta fertőzés, mely több módon is eljut a prosztatáig, pl.: Chlamydia trachomatis, Mycoplasma hominis és genitalium,  de van nem bakteriális eredetű hosszú lefolyású prosztata gyulladás is. A BPH a férfi urológiai betegségek között igen gyakori, és ez a folyamat kizárólag korfüggő. Az öregedés során a tesztoszteron (férfihormon) szintje lecsökken, az ösztrogén (női hormon) növekszik. Kimutatások bizonyították azt is, hogy az 50 év feletti férfiaknál a prosztata rosszindulatú elváltozása, a prosztatarák már megjelenik. Az életkor növekedésével egyre gyakrabban jelentkező elváltozás.

A merevedési zavar az öregedés velejárója?

Egy férfi akár 70 éves korában is élhet úgy, hogy csak hírből vagy elmondások alapján ismeri, mit jelent, ha valakinek szexuális problémái vannak, mert ő nem ismeri ezeket. Az az elterjedt szemlélet, hogy az az ember aki elmúlt 60 éves, már nincs szüksége a szexualitásra, teljes mértékben hamis. Azért, mert valaki túl van élete delén, attól még testi vágyai megmaradtak, ugyan úgy vágyik a simogatásra, nemi izgalomra és az általa nyújtott örömökre, mint az aki 20 éves. Bár tudni kell, hogy ilyenkor több időre van szükség ahhoz, hogy mindezt elérje és átélhesse, de ha egészséges, „tettre kész” és a potenciája megfelelő, miért ne élje át a testi örömöket azért, mert idős. Nem kell ahhoz megöregedni, hogy potenciazavara legyen a férfiaknak. Ez a tünet nem korfüggő, bár tény, hogy a kor miatt az idősebb embereknél gyakoribb előfordulású, de csak azért, mert több külső és belső hatás érte őket a leélt életük alatt, melyet a szervezetük is megsínylett. Az életminőség, a családunkkal és a párunkkal alkotott harmonikus kapcsolat az egyik fő támasza a kiegyensúlyozott, zavartalan és rendszeres szexuális kapcsolatnak. Ez pedig kortalan, minden korosztályba tartozónak, lehet az fiatal vagy idős, nem szabad lemondani róla.  A The American Journal of Medicine folyóiratban megjelent tanulmány szerint, melyet finn kutatók mutattak ki, az az idősebb férfi, aki rendszeresen él nemi életet, ritkábban szenvednek merevedési zavarokkal.

A finn Pirkanmaaban 989 55 – 75 éves férfi részvételével, 5 éven keresztül kísérték figyelemmel, hogy azok a férfiak, akik hetente egyszer életek nemi életet és akik még ennél is ritkábban, az egyszeri aktushoz képest megduplázódott a merevedési zavar kialakulásának kockázatát. A finn Tampere Egyetemi Kórház urológiai osztályának kutatói egyéb hatásokat is vizsgáltak, amelyek a potenciazavar kialakulásának gyakori előfordulását befolyásolhatják, például az életkort, a krónikus betegségeket, a cukorbetegséget, a magas vérnyomást és a depressziót. Az eredmények ismeretében a merevedési zavar 1000 férfi közül 79 férfit érintett azoknál, akik hetente egynél kevesebb szexuális aktust végeztek. Viszont 1000 férfi közül már csak 32 férfinál jelentkezik ez a tünet, akik hetente egyszer szeretkeznek, és 1000 férfiből 16 férfi esetében, akik egy héten több alkalommal is élvezik a testi örömöket. A tanúság: a rendszeres szex igenis befolyásolja a merevedési funkció megtartását az idős férfiak esetében is. A kutatók javaslata, hogy az orvoskollégáik minden esetben segítsék és támogassák betegeik szexuális aktivitását” – írja a tanulmány. Az időskori merevedési zavarok elkerülésének ellenszere az aktív szexuális élet gyakorlása. Ahogy az évszakok váltogatják egymást, úgy az ember korának előrehaladtával is a változások elkerülhetetlenek. A természetben a tavasz az újjászületés, a nyár a fiatalság,  az ősz az érettség a tél pedig már a lassú elmúlást jelzi, mint ahogy az ember is megszületik, majd megöregszik. Ez alól a folyamat alól nincs kivétel, lehetsz gazdag, szegény, híres vagy egy átlagos polgár, az elmúlás mindenkire egyformán igaz. Senki sem várhatja el egy idős korunkban lévő férfitől, hogy napi rendszerességgel éljen szexuális életet. Ebben a korban a szexuális együttlét mennyisége és minősége is megváltozik. A szexet nem szabad elkapkodni, teljesítményorientáltan hozzáállni, emiatt a hozzáállás miatt a fiatal férfiaknál nagyobb számban fordul elő szexuális probléma. Einstein szerint, élni annyi, mint megöregedni. Ez azonban nem feltétlenül azt jelenteni, hogy fel kell adnunk mindent, amit eddig csináltunk, lemondani az eredményes és teljes értékű életünkről,ide értve a szexualitást is. Tudjuk, és nem is elvárás, hogy ebben a korban lévő férfiak, már szexuális aktivitásuk a szexuális teljesítésre vonatkoztatva csökken, bár igen meghatározó még ebben a korban is. A szeretkezés igen megterhelő fizikai megterhelést jelent, de pozitív hatást gyakorol a szervezetre, gyorsítja a vérkeringést, ezáltal fiatalabbnak és frissebbnek érzik magukat. Sajnos vannak olyan nézetek, melyek az időskori szexualitást ízléstelennek és szégyellni valónak tartják. Az időskori házasságkötésről már nem is beszélve, pedig ebben a korban is társra vágynak az emberek, akivel úgy testileg, mint szellemileg megértik egymást.

Szexuális problémák idős korban

Lelki eredetű:  Az előítéletek szerint a fáradtság miatti potenciazavar már kialakulhat pánikhelyzet, ez eredményezheti, hogy még idő előtt szakít a szexuális élettel. Pedig sok történet szól arról, hogy 80 éves korban is aktívan lehet szexuális életet élni, minden előnyével együtt. Ha a párkapcsolat nem minősül megfelelőnek, partnerhiány: Merevedési zavarok miatti lemondás. Jelenleg a statisztikai adatok szerint 60 éven felül 1000 férfire 1537 nő jut. Az ember életében a nemi aktivitás csökkenéséről akkor beszélünk, amikor a belső elválasztású mirigyek, főleg az ivarmirigyek működése csökken és megszűnik. Ez a klimaktérium a férfiak esetében a 60-as évekre tehető, a statisztikai kimutatások szerint, de egyénileg igen változó. A klimaktérium az ember életének igen kritikus időszaka. Ilyenkor a hormonháztartás teljesen megváltozik, átalakul, és ez kihatással van fizikailag a testünkre. Az örök fiatalság megtartásának lehetősége, amióta ember él a földön, központi kérdés. A megoldásra még várni kell, így be kell érni azzal, amink van. Minden életkornak meg van a szépsége, élni kell vele és nem búslakodni, elmélkedni az idő elmúlásán.