Merevedési problémák kezelése

Rövid anatómiai tájékoztató a férfi nemi szerv felépítéséről:A férfi nemi szervben két hengeres, durva szivacshoz hasonlítható (ún.: barlangos testek), ezek alatt pedig egy finomabb szivacshoz hasonlítható test (ún.: szivacsos test) helyezkedik el párhuzamosan, melyek a kismedencében kezdődnek és végigfutnak a hímvesszőben. A szivacsos testben van a húgycső, melyen keresztül távozik a vizelet és az ondó. A szexuális izgalom idegimpulzusok révén a vér beáramlik a hengeres testekbe, ami által nyugalmi térfogatának többszörösére duzzad. Ez a véráramlás a szivacsszerű szerkezeteket kitágítja és ez által a hímvessző kiegyenesedik, merev lesz. Amíg a szexuális izgalom tart, mely kiváltható érintésre, gondolatok hatására, simogatással, stb. addig ez az állapot fenntartható. Ha a szexuális izgalom elmúlik, a többlet vér visszaáramlik a szivacsos testből és a pénisz elernyed. Azonban, ha ezen tényezőket valami gátolja, megzavarja, akkor merevedési zavar kialakulhat.

Hazánkban közel fél millió férfinak okoz problémát a merevedési zavar, de többségük eltitkolja, talán szégyenérzetből, szeméremből, de előfordul, hogy közönyből nem tesz ellene semmit. Abban reménykednek, hogy kis idő eltelte után úgyis megoldódik magától a probléma, oldódik a feszültség, megváltoznak a külső hatások, melyek érik. Pedig ez nem így van. Fontos, hogy a jeleket észre kell venni, törődni kell az egészségünkkel.

Érdemes tudni, hogy a merevedési zavar nem feltétlenül az idő múlásának velejárója. Gyakorlatilag egy egészséges férfi merevedési képessége nincs kórhatárhoz kötve. A merevedés elmaradása vagy nem megfelelő képessége tünet, mert ez nem betegség, leggyakrabban betegség következtében alakul ki, és ez a tünet egy betegség előjele is lehet. Legtöbbször érrendszeri betegség, vagy magas vérnyomás, érelmeszesedés vagy esetleg cukorbetegség is kiválthatja.

Sok férfi próbálja saját maga megoldani ezt a problémát, persze nem ez a megfelelő megoldás. Ha szervi okai vannak a merevedési zavarnak, gyógyítani kell és ez szaksegítség nélkül nem lehetséges.

A következő kérdés az, hogyan küzdjünk meg azzal a problémával, hogy orvosi segítséget kérjünk. Minden esetben arra kell gondolni, hogy segítséget kapunk, hogy megelőzzünk egy komolyabb betegséget, másrészt a partnerünket sem szabad megfosztani attól az örömtől, amit egy férfi tud nyújtani a szexuális együttlét során.

Korunk egyik legelterjedtebb, férfiakat érintő probléma, a merevedési gondok megoldása. Merevedési zavar akkor lép fel, amikor a hímvessző az intim együttléthez szükséges merevedést nem éri el, nem megfelelő, illetve nem tart elég ideig és ez az állapot már hosszabb ideje, legalább 3 hónapja, áll fenn. Sokan nem is gondolják, hogy e probléma miként alakul ki és mivel lehet megoldást találni.

A merevedési zavarok két nagy csoportba oszthatók, szervi és lelki eredetű merevedési zavart ismerünk. Kevesen tudják, hogy legtöbb esetben fizikai, mint lelki eredetű a merevedési zavar, ez ma már teljesen gyógyítható, megszüntethető. A köztudatban egy férfi vagy képes vágya kielégítésére vagy nem. Köztes megoldás nincs. Az a férfi akinek merevedési problémája van, érzi a vágyat, van erekciójuk, de nem tart elég ideig. Az elmúlt évek kutatásai alapján bebizonyosodott, hogy a krónikus merevedési zavar 85-90 %-ban nem a lélek, hanem fizikális eredetű a betegség. A kutatások segítségével ma már a modern orvostudomány segítségével felderíthető, kimutatható és sok esetben eredményesen kezelhető. A merevedési problémák még ma is szinte tabutémának számítanak, úgy gondoljuk, ha nem beszélünk róla, akkor nem létezik. Pedig a tudatlanság, a babonák helyett tényekről, és megoldásokról kell beszélnünk. A nem megfelelő teljesítmény legtöbb esetben a középkorú férfiaknál jelentkezik, de akár már 18 éves korban előfordulhat merevedési zavar, a nemi teljesítménnyel való elégtelenség. Szervi erekciós zavarról beszélünk akkor, ha például gyógyszerszedés, hormonális zavar miatt nem megfelelő a szexuális teljesítmény. Lelki kiváltója lehet a merevedési zavaroknak depresszió, párkapcsolati probléma. Mindenképp célszerű megtalálni a probléma okát, eredetét, majd mindezek ismeretében megtalálni a megoldást.

A vizsgálatok állhatnak fizikális vizsgálatokból, (laborvizsgálat, prosztatavizsgálat, stb.) és úgynevezett terápiás vizsgálatokból, amikor a lelki okokat kell megvizsgálni, ami a merevedési problémát okozhatja. Sokan úgy vélik, hogy a partner lehet az oka annak, hogy a teljesítőképességük csökkent, vagy szinte megszűnt.

Természetesen egy szexuális kapcsolatban előfordul, hogy vannak időszakok például betegség, amikor a teljesítmény csökken, de ez nem állandósulhat. A világon elvégzett vizsgálatok alapján ez a probléma a 40 és 70 év közötti férfiaknak a felét érinti.

A szexuális vágyat a tesztoszteron hormon váltja ki a férfiaknál. Ha ennek a hormonnak a szintje csökken és a tesztoszteront megkötő fehérje szintje emelkedik, olyan hatásokat vált ki, mely okozhatja és kiválthatja az erekciós zavart.

A férfiaknál is előfordul csontritkulás, az izmok tömegének csökkenése, mely szintén hatással van a tesztoszteronszintre. A prosztata megbetegedése (gyulladás, prosztatarák,) és ezek gyógyszeres kezelése is nagymértékben befolyásolják a libidót. A szervi betegségek, érrendszer, szívbetegség kezelésénél a használt gyógyszerek (pl.: vízhajtók, béta blokkolók) hatása is előidézheti a merevedési gondokat.

Említést kell tenni még az életmódról, mely szintén kihatással van a szexuális életre, mint például az elhízás, kábítószer-használat, dohányzás, étrend-kiegészítők használata is nagyban ráhatással lehet a merevedési funkcióra. Természetesen sok tényező van, melyekkel a merevedési problémák enyhíthetőek vagy teljesen kizárhatóak, illetve teljesen megszüntethetőek, mint példának okáért a dohányzás, a mérték nélküli alkoholfogyasztás. Szintén megelőzhetjük e probléma kialakulását, ha időben felismerjük ennek okait, lehet az fizikai vagy lelki eredetű. Az elidéző okok felderítése a legfontosabb ebben az esetben is. Merjünk őszinték lenni, tanácsot kérni, mert a titkolózás és a probléma elrejtése nem vezet célra. Mint már említettük a fentiekben, a merevedési problémának kiváltó oka lehet a dohányzás, alkoholfogyasztás és a kábítószer-élvezet, károsíthatja az ereket, melyek nagyban befolyásolják a merevedési képességet. Mindenképpen előnyös hatást vált ki, akár csak egy tényező elhagyása, bár a szervezetnek időbe telik, amíg a károsító hatásokat helyreállítja. A következő befolyásoló tényező lehet a betegség, az abból adódó azokból adódó orvosi beavatkozás, Betegség bármikor előfordulhat, melyek a férfiak számára megnehezíthetik a szexuális együttléthez szükséges merevedést. Ha a betegség miatt az erek falai megkeményednek, a magas vérnyomás, agyvérzés, szívbetegség, cukorbetegség, valamint a nemi szervek sérülése, mind hozzájárulhat, sőt közvetlen okozója is lehet a merevedési probléma kialakulásának.

Egyéb, más betegségek, a vese-, máj, prosztatabetegség melyek szintén károsan befolyásolják a nemi életet beteljesülését, főleg ha a szervek működésének elégtelenségéhez vezet. A betegségek következményeit előre nem lehet kiszámítani, ezért gyakran előfordul, hogy az érintett férfi nem fordít elég figyelmet arra, ha merevedési problémái lesznek, eleinte akár csak rövidebb ideig, aztán észre sem veszi, és a szexuális teljesítésre képtelenné válik.

Azok a betegségek, amelyek szerepet játszanak a vér eljutásában a szervezetünkbe, a cukorbetegség, szívbetegség, vérnyomásproblémák, mind gátat szabhatnak a vér szabad áramlásának, az erekben, idegpályákban, sima izomzatban, vagy azokban a rostos szövetekben, amelyek szerepet játszanak a merevedés kialakulásában, ezáltal a károsító hatás nagymértékben befolyásolja a merevedés kialakulását is.

Balesetek, műtéti beavatkozások is okozhatnak ilyen jellegű problémákat, mert ezek miatt érheti olyan károsodás bizonyos szerveket, melyek felelősek lehetnek a merevedésért. Ilyenek lehetnek például az idegkárosodások, lágyéktájéki sérülések, medence- és gerincsérülések miatt sérült és roncsolódott erek és idegek bizony vezethetnek merevedési zavarhoz. A húgyhólyag, a prosztata megbetegedései, bizonyos hasi műtétek szintén kihatással lehetnek a szexuális életre.

A kiváltó okok között szerepel többek között a lelki probléma, melyek csak igen kis hányada okoz merevedési zavart, de a stressz hatás, a depresszió igen sok esetben kiváltó oka a nem megfelelő libidó elérésének és fenntartásának. Mivel a stressz hatás csökkenti a férfi nemi hormon szinten tartását, ez kihat a férfi teljesítményére, ezért ritkulhatnak az együttléthez való kedve, valamint az együttlét alatti teljesítménye.

Az impotencia fajtái: artériás eredetű: amikor az artériák nem tudnak annyi vérrel ellátni a péniszt, mely az erekció eléréséhez szükséges. Ennek oka szűkület.

Vénás eredetű: amikor a pénisz elvezető vénái nem zárnak le az erekció során, ennek következtében úgymond „elszökik” a vér. A veleszületett vénás eredetű merevedési zavarban szenvedő férfiaknak nem volt az életük során tökéletes erekciója. Más férfiak esetében ez a betegség csak évek óta tartó kielégítő szexuális életmód után alakul ki.

Neurogén eredetű: A hímvessző idegellátása egy igen bonyolult, kifinomult rendszer. Ez a rendszer teszi lehetővé, hogy az impulzusokat, ingereket az artériákban és a vénákban továbbítsák, ezáltal változtatják a vérkeringés ritmusát is.

Hormonális eredetű: Ebben az esetben a hormonháztartás felbomlott, megtört az egyensúly és a nemi hormonok aránya megbomlott. Ennek az előfordulása 5-10 % között van. A legújabb vizsgálatok azonban kimutatták, hogy a nemi hormon szintjének változása inkább a gondolati nemi vágyra van negatív hatással, mint a fizikai merevedésre.

Pszichés eredetű: Akkor beszélünk erről, amikor fizikailag a képesség meg van, de a lelki egyensúly hiányzik, vagyis nem hangolódik rá a férfi gondolatban és lelkiekben a szexuális együttlétre. A férfi arra próbál gondolni, hogy teljesítsen egy elvárást, amit saját magával szemben állított fel, így csak saját magára gondol, a merevedésre figyel, ami ellenkező hatást vált ki, gátolja a szexuális teljesítőképességét.

Előfordulhat néha több tényező is, ami nagymértékben befolyásolja a merevedés kialakulását, itt megemlítendő a máj-, vese-, cukorbetegség. A tudomány fejlődése azonban több megoldást is kínál ennek a problémának a megszüntetésére, illetve több módszer létezik a potenciazavar megoldására. (gyógyszeres kezelés, injekciós kezelés, műtéti beavatkozás, stb.)

A merevedés kialakulásához lényeges szerepe van a simaizom-relaxációnak. Ez a barlangos testek szöveteinek működési funkciója. Szerepe van még a merevedés beállásának létrejöttében a legújabb kutatások alapján a nitrogén-oxidnak (NO) is.

A vénás záróizom-mechanizmus nem kellő működése révén a fokozott véráramlás miatt az erekció idő rövidebb lesz, vagy a merevedés elmarad a megfelelőtől, vagy egyáltalán nem áll be. Számos betegség, mint a magas vérzsír szint, cukorbetegség, az erectilis szövetek működését roncsolhatja elsődlegesen, de a magasvérnyomás-betegség, a dohányzás és az mértéktelen alkoholfogyasztás miatt kialakult merevedési zavar is a szövetek roncsolódására vezethetők vissza. Egyes gyógyszerek mellékhatásaként is lehetnek zavarok, melyek szintén ide sorolhatók.

A merevedéshez hozzájáruló centrumok részben az agykéregben, kérgi centrumokban, az agytörzsben és a gerincvelő központban helyezkednek el. Ezen a szinten történő sérülések, elhalások, elváltozások (daganatok, vérzés) az idegrendszeri pályák közötti megszakítás a lelki hatások révén kialakult erekciót teszik lehetetlenné, de a hormonális hatásra is kihatással vannak, ebben is zavart okozhatnak.

Vannak olyan funkciózavarok, amikor nem érez ejakulációt, vagyis magömlése van, de a velejáró élmény elmarad, fájdalmas vagy a hólyagba történő ürített ejakuláció. Ezek igen ritkán fordulnak elő, de említést kell tenni róla, ilyenkor szakorvos segítsége szükséges az okok feltárása céljából és a zavar megszüntetése érdekében.